Bc. Jakub Orel

  • barman skupiny Barmani Zlín: Barmanská show, Bar-Catering
  • Přednášející pro platformu Škola z praxe, Koktejlový kurz, Flairový kurz
  • nadšenec do grafiky, počítačů, aut (www.kubaorel.cz)

Kontakty

  • e-mail: kuba@barmanizlin.cz
  • tel.: +420 775 031 185

BIO

1985 Zrozen z čisté lásky
1994 Propadl počítačům

Jakub se narodil v roce 1985 v Gottwaldově, téměř devadesátitisícovém městě Československé socialistické republiky, a vyrůstal ve stínu národního podniku Rudý říjen. Minulého režimu si Jakub užil 4 roky, pak se začaly dít věci. Jeho matka si založila živnost, což bylo v řadách zaměstnanců nevídaným počinem, snad o to nevídanějším, že se ta živnost týkala marketingu – na tu dobu příliš pokrokového oboru. Rudý říjen byl přejmenován zpátky na Barum, Gottwaldov na Zlín a Jakub na „Orlí vejce“. No, děcka ve školce umí být zlé.

Všecko se změnilo až na základce. Tam už se s Kubou nebavily ani futra. Byl outsider a naprostý introvert. Navštěvoval základní školu s rozšířenou výukou jazyků a už pravděpodobně ta mu dala základ pro pozdější komunikaci v různých jazycích. Umí slušně anglicky a rusky, nezalekne se němčiny. Slávu na základce si Jakub vydobyl napsáním a publikováním první školní webové stránky. To bylo v deváté třídě.

V roce 1994 totiž zavedli do těsného okolí Jakubova pokojíčku internet a jeho otec, fanoušek technologií, pořídil počítač. Zatímco ostatní kamarádi běhali za balónem, Kuba pomocí pinů nastavoval master a slave na harddisku, hrál si s BIOSem, a když se něco nepovedlo, dal si cvičně formát disku C:\>. To mu bylo deset. Když přestal počítač výkonově stačit, posháněl si komponenty, a další počítač si postavil sám. V té době se dostal k profesionálnímu grafickému programu na 24 disketách. Po dvoudenní instalaci propadl kouzlu počítačové grafiky. To bylo před 20 lety.

ŠKOLY

2001 Průmyslovka. Rychle pryč.
2002 Hotelovka. To by šlo.
2006 Maturita „za 4“
2011 Diplom Bc., prům. 1,5

V této souvislosti se Jakub hlásil na střední školu s počítačovou tématikou. Nicméně, body mu nestačily. Jakože, ony by stačily, kdyby nezapomněl, snad z euforie, jak mu to celé pěkně jde, vyplnit i poslední stránku přihlášky. Na strojírenství to ale stačilo. Tam vydržel rok, a protože tou dobou měl brigádu v McDonald’s, kde ho zaujal americký systém, gastronomie a provoz, přihlásil se na hotelovou školu, kde podle ohlasů vynikal. Sice ne známkami, ale praxí. Jakub se dostal na gastronomicky zaměřenou školu shodou okolností. Prostě cesta jak Brno: Úzká, Vlhká, Trnitá.

Od té doby, co měl Kuba osmnáct a mohl si psát omluvenky, měl školu rozdělenou na třetinky: třetina na praxi, třetina v lavicích a třetina v ředitelně. Tam se začal potkávat s Adamem, který měl vysezené místo hned vedle.

Tito dva, zdálo by se, rivalové v boji o nesmrtelnou slávu, srdce spolužaček a náklonnost učitelů, spolu začali trénovat barmanství. Adam byl tahoun a trval na dodržení každého bodu tréninkového plánu, Jakub trval na tom, že se to doučí doma a hlavně už pojďme.

PRÁCE PŘI ŠKOLE

2002 První barmanská show
2003 První velká barmanská show

Jaká ale byla vůbec první velká barmanská show? Adam a Kuba spolu natrénovali přes zimu 2002 první barmanskou show, složenou z několika prvků. Starší spolužáci se o triky nepodělili, YouTube nebylo (fakt, bylo od roku 2005), videa se sháněly na VHS kazetách, takže kluci byli odkázáni na představivost a zjišťování, kam až je fyzika skleněných lahví pustí. Výsledkem byly dva kontejnery střepů a slušná Barmanská show na školní akci. Tak slušná, že překonala v tentýž den předvedenou show oněch starších spolužáků. Ten den byl potvrzením, že Jakub je na správné cestě a od těch dní oba kluci znásobili svoje úsilí při dalším tréninku.

Po dvou měsíčních stážích na Kypru na pozici barmana vytvořil Kuba první barmanské webové stránky a začal fungovat jako osobní barman. Objednávali si jej zákazníci na menší rodinné oslavy až po velké firemní akce, kde jim Kuba předváděl svoji barmanskou show a míchal koktejly na mobilních barech. Jedna zakázka nabalovala druhou a už na střední škole se o Kubovi vědělo.

V roce 2006 Jakub překvapivě odmaturoval, a když hlásil po telefonu domů, že to zvládl za „4“, ptali si z jakého předmětu. Jenomže to bylo dohromady za všechny.

SOUČASNOST

2011 Barmani Zlín naplno

Po skončení studií, s diplomem v kapse, už měl Jakub dostatečnou základnu zadavatelů, aby to stačilo na rozumný příjem a založení živnosti, jako hlavního zdroje příjmů.

Ze stále neutuchajícího nadšení Jakub po nocích se svojí Barmanskou show objížděl kluby, diskotéky, firemní večírky nebo rodinné události.

Prozkoumával úskalí živnosti, trénoval, spolu s Adamem vymýšlel nové koktejly pro své hosty. Koktejly se vymýšlí tak, že je všechny namícháte a vyzkoušíte.

Co si budeme vykládat: mladí kluci, kterým jde barmanská show od ruky, ale zkušenosti s podnikáním jsou malé. Jakub zjistil, že existují akce, kde můžete i prodělat, nebo začnete spolupráci s promotéry, kteří chtějí zneužít nadšení a zápal pro svůj úspěch. Naštěstí takových bylo pramálo, na druhou stranu i takové zkušenosti patří k živnosti. A díky za ně.

Kdykoliv se podařilo vydělat nějakou korunu, většinou ji Kuba nasměroval zpátky do “barmanů” – mrazáky, výrobníky ledu, nové boston šejkry nebo třeba celé nové mobilní bary.

V průběhu těchto let se ozvaly střední školy, které chtěly pro své studenty seminář nebo kurz, který by jim přiblížil reálnou práci za barem. Samozřejmě, že Jakub zvažoval, zda-li už má dostatečné zkušenosti, které může předat, protože on je to přece jenom velký závazek – podílet se na vzdělávání další generace gastronomů.

To dalo vzniku programu Koktejlový Kurz, Motivační Seminář a Flairový kurz. V rámci vzdělávání Adam s Jakubem 3x naplnili kinosál studenty, uspořádali bezpočet barmanských kurzů a seminářů.

Ještě před pár lety byste na tomto místě našli loga nejrůznějších firem – velkých a známých. Pojďme to udělat naopak. Není jich moc, pro které Jakub nemíchal a většina si Kubu a Barmany Zlín opakovaně volá zpátky.

Takže jak to teď vypadá?
Stovky akcí ročně, menší rodinné oslavy i největší firemní akce, desetitisíce koktejlů ročně, rezervace rok dopředu a hlavně neutuchající nadšení zadavatelů, hostů i barmanů.

2020

Díky, že jste dočetli až sem. Pokud se vám líbí, co děláme, pojďme spojit síly.

Kuba (Bc. Jakub Orel)

barman skupiny Barmani Zlín / tel.: +420 775 031 185 / e-mail: kuba@barmanizlin.cz / www.barmanizlin.cz